Necesitatea unei istorii a Basarabiei se impune si prin faptul ca abordarea acestui subiect in unele studii recente elaborate la Chisinau inca nu s-a debarasat de interpretarea si comentariul fals sau voit partinitor al izvoarelor istorice. Pana la mijlocul secolului trecut istoria veche a Basarabiei nu a constituit o tema de cercetare de mare interes. Catre acel moment, aproape nimic nu se stia despre preistoria si in general despre tot trecutul spatiului respectiv de pana la aparitia coloniilor grecesti pe litoralul nord-vest pontic.
Ceea ce avem acum la acest subiect sunt fie niste sinteze vechi, depasite inca de la aparitia lor, fie niste istorii sovietice care, pe langa faptul ca sunt viciate de o viziune voit distorsionanta a realitatilor istorice si ignoreaza intentionat diversitatea informatiei accesibila astazi cercetatorilor, mai sunt scrise intr-un limbaj greoi, confuz, pe alocuri incorect sub aspect stilistic etc.
Editia actuala propune cititorului o istorie bine documentata, elaborata pe principii strict stiintifice, evitand metodele dogmatice impuse de aspra cenzura de pana la 1990, a Basarabiei din perioada cuprinsa intre paleolitic si pana la sfarsitul Antichitatii. Diversitatea informatiei puse in circulatie de autor, limbajul accesibil al scrierii, precum si bogatul material ilustrativ care insoteste textul raspunde exigentelor oricarui potential cititor.
Cartea contine 32 planse color