Biolog pasionat și călător neobosit în spațiu, în timp și în sine însuși, Alexandru N. Stermin este, înainte de toate, un om care iubește magia lumii înconjurătoare, pe care o străbate cu pasul și o cercetează cu priviri mereu curioase. Prin intermediul însemnărilor de față te invită să-l însoțești într-o călătorie fabuloasă prin lume, din trecutul omenirii până în prezentul recent și din cea mai mare mlaștină din Transilvania până în jungla amazoniană. Ești gata?
„Am păşit pe tărâmuri fermecate, am ajuns să explorez cele mai mari mlaştini din România şi din lumea largă, am cercetat cele mai de nepătruns şi mai forfotind de viaţă jungle de pe Glob, am văzut păsări-dragon, am căutat păsări-de-foc şi am găsit lighioane cu trei ochi. Am învăţat limbajul florilor şi al animalelor, şi am descifrat semnele ascunse în oasele craniilor pe care le-am descoperit în expediţii. Aşa am devenit vrăjitor. Poveştile pe care le-am însemnat aici chiar s-au întâmplat de-adevăratelea. Le-am scris din nevoia de a surprinde cât de uluitoare este lumea în care trăim. Le dedic tuturor copiilor, deci şi ţie, pentru curiozitatea care te-a îndemnat să iei în mână această carte ca să te miri şi ca să călătoreşti cu gândul până departe.“ — ALEXANDRU N. STERMIN
ALEXANDRU N. STERMIN (n. 1985, Viştea de Sus, Braşov) este biolog şi explorator. Predă la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş‑Bolyai din Cluj cursuri de anatomia comparată a vertebratelor, neurobiologie şi evoluţia creierului, etologie, bioetică şi ecologie umană. Este licenţiat în biologie şi teologie, a absolvit un masterat în filozofie şi un program de formare în psihoterapie pozitivă. A participat la expediţii în jungla Americii de Sud şi în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald şi la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. Se implică activ în popularizarea ştiinţei şi conservarea naturii. În 2015 a contribuit la seria Fauna României (Păsări) publicată de Academia Română, iar în 2017 şi‑a lansat prima carte, Jurnalul unui ornitolog. I-au urmat Călătorie în jurul omului (2021) şi Căzuţi din junglă: Poveştile unui explorator (2022), care au devenit bestselleruri Humanitas. Scrie articole în revistele Sinteza şi National Geographic. A primit din partea Universităţii Babeş‑Bolyai Premiul de Excelenţă pentru implicarea culturală şi deschiderea spre comunitate (2021) şi Premiul de Excelenţă în Educaţie (2022).