Printre cele mai frumoase amintiri ale unui copil sunt momentele de seară în care unul dintre părinți, sau un bunic, sau un frate ori o soră mai mare îi citește dintr-o carte mare de povești, cu ilustrații. Acum, tu te afli la vârsta la care poți citi singur și te felicit. Mă bucur de fiecare dată când deschizi o carte, pentru că iată ce ai de câștigat:
• îți dezvolți vocabularul și imaginația;
• te poți concentra mai bine și poți înțelege diverse mesaje;
• te poți refugia în lumea personajelor și îți poți crea propriile aventuri…
Puțină plictiseală, puțină toropeală și ochii închiși – acestea sunt toate ingredientele necesare pentru a evada într-o lume plină de personaje fascinante, puțin ciudate – e adevărat –, o lume în care nu știi niciodată dacă vei fi mai mic decât o omidă sau mai înalt decât copacii, cu alte cuvinte – în Țara Minunilor. Închide ochii odată cu Alice și îndrăznește să evadezi.
Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dogdson) s-a născut pe 27 ianuarie 1832 în parohia Daresbury, din Cheshire, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei, într-o familie cu unsprezece copii.
La 12 ani, a fost trimis să-și continue studiile la Richmond Grammar School – o școală particulară, iar în 1850 s-a înscris la Universitatea din Oxford, ca membru al Christ Church College. Aici, s-a făcut remarcat la matematică – fiind răsplătit cu burse și distincții – și, după terminarea studiilor, a rămas la Christ Church ca profesor.
În 1856, s-a împrietenit cu familia noului decan de la Christ Church College, Henry Liddell, a cărui mezină, Alice Liddell, se pare că l-a inspirat în crearea personajului din Alice în Țara Minunilor (1865). Într-o drumeție, a schițat pentru micuța Alice o poveste care i-a plăcut fetiței atât de mult, încât l-a rugat pe Dogdson să o scrie. Doi ani mai târziu, Dogdson s-a prezentat cu un manuscris ilustrat chiar de el și intitulat, inițial, Aventurile lui Alice sub pământ.
Încurajat de succesul pe care povestea l-a avut și în fața copiilor altor prieteni, Dogdson a trimis manuscrisul spre publicare editurii Macmillan. Editorului i-a plăcut materialul și l-a acceptat imediat – pentru publicare au fost propuse, inițial, alte două titluri: Alice Among the Fairies (Alice printre zâne) și Alice’s Golden Hour (Ora de aur a lui Alice), apărând până la urmă, în 1865, cu titlul Alice’s Adventures in Wonderland/Alice în Țara Minunilor, cu ilustrații de Sir John Tenniel și cu pseudonimul autorului Lewis Carroll.
Succesul de care s-a bucurat scrierea sa i-a adus o mulțime de fani, dar și câștiguri frumoase. Cu toate acestea, nu a renunțat la postul pe care îl ocupa la Christ Church College.
În 1871, a publicat un nou volum – Through the Looking-Glass and What Alice Found There/ Alice în Țara Oglinzilor, scrisă sub imperiul depresiei care îl cuprinsese după moartea tatălui său.
Pe lângă opera literară, Dogdson a publicat tratate de matematică și texte politice, cochetând însă și cu fotografia – fiind chiar celebru pentru fotografiile-portret realizate în epoca respectivă. Mai mult, are și câteva invenții pe care le semnează – o cutie pentru timbre poștale, o tabletă care să faciliteze scrisul pe întuneric, jocuri (un precursor al cunoscutului Scrabble de azi) etc.
Charles Dogdson a murit de pneumonie, pe 14 ianuarie 1898, în Guildford, în casa surorii sale.