Moiya McTier devine vocea Căii Lactee în această „autobiografie” fascinantă și accesibilă publicului larg, pentru a spune povestea descoperirilor științifice legate de casa noastră galactică, de la formarea ei la inevitabila moarte și la toate lucrurile interesante dintre ele.
Câteva miliarde de ani, Calea Lactee a fost martora apariției și evoluției vieții pe Pământ și a urmărit existența a peste o sută de miliarde de oameni. Dar s-a simțit incredibil de însingurată, iar poveștile ei au fost mereu spuse de alții. Însă acum Calea Lactee a primit șansa de a ne vorbi „direct”, în numele ei și al sutei de miliarde de stele care o compun, alături de un undecilion (1 urmat de 36 de zerouri) de tone de gaz care se află între ele.
Povestea ei a început în urmă cu treisprezece miliarde de ani, când nori uriași de gaz care pluteau prin plasma primordială a universului și-au pierdut echilibrul gravitațional și s-au condensat pentru a da naștere unei galaxii pe care o știm astăzi drept Calea Lactee. De atunci, galaxia noastră a privit cum energia întunecată i-a împins prietenii tot mai departe, cum oamenii i-au mitologizat numeroasele sale nume și roluri și cum arheologii galactici au reușit să-i stabilească vârsta reală (foarte nepoliticos). Calea Lactee a absorbit găuri negre supermasive, și-a făcut câțiva dușmani printre vecinii galactici și a plâns la moartea a nenumărate dintre stelele sale. Galaxia noastră s-a și îndrăgostit!
Așa că, după tot acest timp îndelungat, Calea Lactee consideră că a adunat suficientă experiență de viață pentru a-și scrie biografia sinceră pe care o așteptam cu toții. Povestea ei fascinantă dezvăluie istoria și viitorul universului, cu multe detalii științifice, dar într-un stil foarte accesibil. Este și un rezumat ideal al cunoașterii noastre astronomice.
Un experiment literar delicios de ireverențios, plin de informații fascinante din astrofizică și din observarea cerului. O perspectivă la persoana I pe care doar un astrofizician ne-o poate oferi. Iar umorul autoarei și atenția ei la detaliile explicațiilor fac din această carte autobiografia pe care o merită galaxia noastră! — Brian Keating, profesor de fizică și autorul cărților Losing the Nobel Prize și INTO THE IMPOSSIBLE: Think Like a Nobel Prize Winner.