Capitan la cincisprezece ani, Jules Verne
Dick Sand e mus pe goeleta Pilgrim, care se pregătește să plece din portul Auckland către San Francisco. La cei 15 ani ai săi, Dick nu visează decât un lucru: să devină marinar. Visul său se împlinește mai repede și în condiții mai dramatice decât și-ar fi dorit: echipajul goeletei piere în timp ce încearcă să vâneze o balenă, dar cum căpitanul Hull, înainte de pleca după valorosul cetaceu, îi lăsase comanda navei, Dick devine el însuși căpitan. Ceea ce trebuia să fie o banală călătorie se transformă într-o aventură. Dick are în echipaj un trădător, pe bucătarul Negoro, care îl deturnează și-l face să eșueze în Africa. Deși Negoro pretinde că au ajuns în America de Sud, unul dintre pasageri, care e entomolog, își dă seama, după specii, că sunt în Angola, unde comerțul cu sclavi e în floare și unde prietenii lui Negoro nu vor decât să-i înrobească pe cei cinci negri care fuseseră salvați de Pilgrim la începutul călătoriei.
În parte autobiografic, în parte operă de ficțiune, acest roman despre voiajul inițiatic, este un veritabil coming of age story.
Jules Verne (1828–1905), scriitor francez, unic în istoria literaturii universale pentru romanele sale de aventuri în care anticipația științifică joacă un rol foarte important. Colaborarea cu editorul francez Pierre-Jules Hetzel s-a materializat în celebra serie Voyages extraordinaires, alcătuită din peste 60 de romane, dintre care unele au fost ecranizate, dramatizate, adaptate pentru reprezentații de operă sau chiar pentru jocurile pe calculator. Marile romane ale lui Jules Verne: Cinci săptămâni în balon (1863), O călătorie spre centrul Pământului (1864), De la Pământ la Lună (1865), Copiii căpitanului Grant (1867), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1869), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Căpitan la cincisprezece ani (1878), Doi ani de vacanta, Castelul din Carpați (1863).