„În centrul volumului de față se află corespondența dintre Georg Lukács (1885‑1971) și N. Tertulian (1929‑2019), care ne‑a fost pusă cu generozitate la dispoziție de George Horodincă, fiul profesorului Tertulian.
Aceste scrisori inedite sunt reproduse aici în versiunea lor originală, în limbile franceză și germană, și publicate în traducere românească.
Pentru o mai bună contextualizare filosofică și istorică, corespondența este însoțită de un eseu introductiv, două recenzii la final, precum și de câteva traduceri: două interviuri acordate de filosoful maghiar în ultima parte a vieții, precum și două studii publicate inițial în limba franceză de exegetul și interlocutorul său român.
Interviul „Lukács despre viața și opera sa”, realizat de Perry Anderson și apărut în revista britanică New Left Review, nr. 68, iulie‑august 1971, constituie una din mărturiile cele mai interesante lăsate de Lukács cu privire la traiectoria sa intelectuală și politică în cadrul marxismului, precum și o formulare condensată a crezului său filosofic.
Comunistul australian Bernie Taft l‑a intervievat pe Lukács la Budapesta la scurt timp după invazia Cehoslovaciei de către trupele Tratatului de la Varșovia. Pentru că nu voia să mai aibă probleme cu autoritățile de partid, care îl tolerau cu greu după implicarea sa evenimentele revoluționare din toamna anului 1956, filosoful a cerut ca interviul‑reportaj să fie publicat doar după moartea sa.
Cu titlul „Testamentul lui Georg Lukács”, textul a apărut pentru prima dată în Australian Left Review, numărul din septembrie 1971, și este o analiză lucidă de pe poziții marxiste a situației politice și culturale în care găseau la momentul respectiv atât Estul comunist, cât și Vestul capitalist.