De la "Curierul de Sud" la "Micul Print" si de la "Zbor de noapte" la "Citadela", suntem martorii traseului existential al unui om liber, al unui vizionar, al unui vesnic calator. Notitele facute de Saint-Exupery cu ocazia misiunilor de lupta in timpul razboiului au fost reunite si publicate postum in "Citadela", o magma incandescenta, o somptuoasa tapiserie testamentara, care grupeaza in jurul ei modulatiile unei gandiri originale, poetice, precum si temele esentiale ale operei sale.
Antoine de Saint-Exupéry s-a nascut la data de 29 iunie 1900, in Lyon. A fost romancier, eseist si reporter francez, aviator cazut pe frontul antifascist. S-a facut cunoscut unui cerc larg de cititori, in special datorita povestirii Micul print, una dintre cele mai raspandite carti din lume, tradusa in circa 110 limbi.
In 1921, intra in aviatia franceza si, in 1926, devine pilot de linie al unei companii particulare. La inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial se inroleaza in aviatia militara franceza si, dupa armistitiul din 1940, paraseste Franta si se stabileste la New York.
In toamna anului 1942, odata cu debarcarea trupelor aliate in Africa de Nord, Saint-Exupéry paraseste America si isi reia activitatea de pilot de razboi. Dupa o perioada de instructaj in Statele Unite ale Americii, participa, incepand din 1943, la mai multe misiuni in Africa, Sardinia si Corsica.
In timpul unui zbor de recunoastere deasupra Marii Mediterane, 31 iulie 1944, avionul sau este doborat si Antoine de Saint-Exupéry este considerat de atunci disparut.