Din calidor este un roman autobiografic. Având la bază o perioadă marcantă a celui de-al Doilea Război Mondial, autorul reușește să reflecte cele mai relevante secvenţe, scene și amintiri ale traseului copilărie-maturitate. Romanul este constituit din mai multe capitole. În fiecare dintre ele, se simte pulsul sincerităţii și mereu, cantr-o mișcare circulară – întoarcerea la esenţă. Esenţa fiind, de fapt, însuși calidorul. Motivul calidorului reprezintă cordonul ombilical dintre mamă și fiu, copilărie și maturitate, casă și școală, război și pace… Nostalgia, refugiul și chemarea… Punctul de legătură dintre aici și acolo. Calidorul înseamnă pentru Paul Goma locul sfânt care sprijină cele mai dragi amintiri, unde se mai poate imortaliza clipa.
Din Calidor a aparut pentru prima data in Franta, in 1987, pentru ca, doi ani mai tirziu, sa apara prima editie in limba româna. In 1990, romanul a fost tradus si in engleza cu titlul My Childhood at the Gate of Unrest: A Romanian Memoir.
"Desi tata imi explicase, doct, ca un invatator de tara ce era,'de unde, pe unde ne-a venit cuvantul'[...]- totusi, etimologia propusa, la inceput de tot, de mama era atat de mult mai frumoasa, incat in mod necesar era si rapitor de adevarata:'Calidor, carevasazica: dor-frumos'."