În adâncurile oceanelor lumii bântuie un monstru care face să dispară fără urmă zeci de nave. Un oceanolog francez, Pierre Aronnax, urcă la bordul fregatei americane Abraham Lincoln și pleacă într-o expediție de căutare și distrugere a misterioasei creaturi. După luni și luni de căutări, confruntarea are loc. Fregata este distrusă, iar singurii supraviețuitori sunt Pierre Aronnax, asistentul său flamand și un harponier canadian. Monstrul marin nu e nimic altceva decât un fabulos submarin, Nautilus, comandat de un enigmatic căpitan, Nemo, stăpânit de o imensă sete de cunoaștere și de o aprinsă dorință de a se răzbuna pe lumea civilizată. Cei trei devin oaspeții și ostaticii lui Nemo, care îi duce într-o călătorie printre recifuri de corali, printre epave și printre ruinele Atlantidei, unde vânează rechini și se luptă cu un uriaș cefalopod.
Apărută în 1870, Douăzeci de mii de leghe sub mări este de atunci una dintre marile cărți de aventuri ale istoriei. O capodoperă.
Jules Verne (1828–1905), scriitor francez, unic în istoria literaturii universale pentru romanele sale de aventuri în care anticipația științifică joacă un rol foarte important. Colaborarea cu editorul francez Pierre-Jules Hetzel s-a materializat în celebra serie Voyages extraordinaires, alcătuită din peste 60 de romane, dintre care unele au fost ecranizate, dramatizate, adaptate pentru reprezentații de operă sau chiar pentru jocurile pe calculator. Marile romane ale lui Jules Verne: Cinci săptămâni în balon (1863), Călătorie spre centrul Pământului ), De la Pământ la Lună (1865), Copiii căpitanului Grant (1867), Douăzeci de mii de leghe sub mări (1869), Ocolul Pământului în optzeci de zile (1873), Capitan la cincisprezece ani , Doi ani de vacanță , Castelul din Carpați (1863).