„Scufundați cuirasatul Bismarck!” a devenit prioritatea numărul unu pentru Royal Navy în acel mai 1941. Provocarea pe care Reich-ul lui Hitler o făcea Imperiului Britanic și Amiralității sale devenise mortală…
Lupta pentru scufundarea lui Bismarck reprezintă o pagină aparte în istoria bătăliilor navale și a celui de-Al Doilea Război Mondial marcând începutul sfârșitului unor iluzii ale Kriegsmarine și, totodată, renașterea speranței pentru supușii Imperiului Britanic, o clipă de mândrie și de orgoliu satisfăcut pentru Royal Navy. Scufundarea lui Bismarck pe 27 mai 1941 ar putea fi înțeleasă și ca un semn al eșecului Reich-ului nazist în bătălia pentru supremație mondială, în condițiile în care peste mai puțin de o lună începea Marea Bătălie din Est. Politica lui Otto von Bismarck se înmormânta pentru multă vreme, iar cuirasatul ce-i purta numele pierea în valuri într-o glorie efemeră, însă de neuitat pentru bătrânii „lupi ai mărilor”. Istoricul Manuel Stănescu ne bucură sufletul cu această cronică a unui timp istoric plin de iluzii, suferințe, orgoliu, furie, sacrificiu și încredere în triumful rațiunii și al adevărului.
Epopeea cuirasatului Bismarck. Triumf şi tragedie… o reușită deplină! O carte fermecătoare!
Constantin Corneanu
Bismarck era o adevărată „Stea a Morții”. Nu există în istorie alte momente în care destinul unui război să depindă de o singură navă, așa cum s-a întâmplat atunci. Când a fost lansată, Bismarck era cea mai mare navă din lume, împreună cu Hood, mândria marinarilor englezi, iar confruntarea dintre cei doi coloși atrage și astăzi ca un magnet interesul publicului.
Manuel Stănescu