Care e secretul țării cu cele mai bune rezultate la testele PISA? Articularea dintre responsabilitate, încredere, autonomie și cooperare. Această colecție de eseuri ne arată de ce pregătirea copiilor pentru viitor cere o profundă schimbare de paradigmă.
"Cum ar arăta o Românie educată? După multe eforturi, am reușit în sfârșit să avem o nouă lege a învățământului. Bună sau rea, pe placul unora sau criticată de alții, important este că o avem. Acum trebuie s-o implementăm. Noua lege a educației din Finlanda a fost declicul unei transformări majore. Sau poate necesitatea transformării majore a învățământului finlandez i-a determinat pe guvernanți să conceapă o nouă lege, cu tot ce a ținut de implementarea ei. Și la noi este (încă) un nou început.
Suntem în plină schimbare climatică, societală, politică și tehnologică. Viteza transformării este enormă, iar presiunea pe care o suportăm zilnic este pe măsură. Dacă noi, adulții, ne aflăm într-o asemenea stare, ce facem cu copiii noștri? Cum îi sfătuim și cum îi pregătim pentru lumea pe care am creat-o? Cum îi ajutăm, astfel încât să poată reacționa cu succes la schimbare? În anul în care apare această carte, România are cel mai mare buget pentru educație din istorie. E încă departe de ce ne-am dori, însă mai mult decât am sperat."
Prof. univ. dr. RAY FLORIAN IUNIUS