Construit ca o parabolă modernă, Fraţii noştri neaşteptaţi (2021) urmăreşte declinul omenirii care se îndreaptă cu paşi repezi spre dezastru şi trage un semnal de alarmă în legătură cu situaţia politică actuală.
Alec, un ilustrator de cincizeci şi ceva de ani, şi Ève, o romancieră pe care publicarea unei singure cărţi a făcut-o pe cât de faimoasă, pe atât de controversată, sunt singurii locuitori ai insuliţei Antioche din Oceanul Atlantic. Cei doi nu se prea întâlnesc până în ziua în care toate sistemele de comunicaţii se întrerup inexplicabil, iar ei sunt siliţi să iasă din propriile singurătăţi. Ce se ascunde în spatele acestei întreruperi stranii şi totodată înfricoşătoare a transmisiilor radio, al penelor de curent, al lipsei semnalului telefoanelor şi al conexiunii la internet? Oare planeta a fost lovită de un cataclism? Ameninţarea războiului nuclear şi a terorismului pe scară largă plutea deja în aer. Oare distrugerea a fost deja declanşată în vreun colţ îndepărtat al planetei? Şi atunci cum de cei doi şi insula lor sunt încă întregi? Care e situaţia în arhipelagul vecin şi în restul planetei?
Încet-încet, Alec începe să dezlege misterul. Cu ajutorul vechiului său prieten, Moro, ajuns între timp unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui SUA, el pune cap la cap desfăşurarea exactă a evenimentelor şi îşi dă seama că, deşi planeta a evitat dezastrul, a făcut-o într-un fel atât de ciudat şi de neprevăzut, încât cursul istoriei nu va mai fi niciodată acelaşi. Fiindcă salvarea planetei se datorează unei frăţii misterioase, care se revendică de la filozoful grec Empedocle şi care, ducând o existenţă retrasă, dar bazată pe cele mai sănătoase principii, a dezvoltat puteri uluitoare.
Frații noștri neașteptați înfățișează o umanitate în pragul dezastrului. Romanul este o metaforă pentru lumea noastră contemporană, care se află într-adevăr pe marginea prăpastiei și în pericol de-a se sfârși într-un mare naufragiu. -- Amin Maalouf