Lucrarea de faţă reprezintă travaliul pe care eu și clientul meu l-am parcurs pe drumul înspre creşterea împreună, pe drumul înlăturării obstacolelor fantasmatice declanşatoare de anxietate şi de blocaje, înspre adaptarea creativă la realitate prin folosirea potenţialului şi resurselor redescoperite, pe drumul sănătos al lui „aici şi acum” şi înspre „aici şi acum”.
Aşadar, în desfăşurarea procesului terapeutic, nu voi prezenta doar evoluţia clientului, insight-urile sale, indicii comportamentali de schimbare, ci voi vorbi şi despre ceea ce este viu şi prezent întotdeauna în contextul terapeutic, şi anume relaţia.
Din perspectiva relaţiei, voi aborda propriile mele proiecţii şi reacţii contratransferenţiale, modul în care am ghidat sau am evitat să ghidez şi analiza acestor opţiuni în cadrul consilierii, propriile mele nevoi şi aşteptări în raport cu clientul şi modul în care ele au fost gestionate şi integrate. Consider important de menţionat că lucrarea face referire la unul dintre primele mele cazuri. Astfel, se vor putea observa, uneori foarte clar, transformările pe care le-a suferit sau, mai bine spus, de care s-a bucurat procesul terapeutic, datorită discuţiilor din orele de supervizare şi intervizare, dar şi grație propriei mele analize. Motivul pentru care am ales să scriu despre procesul de consiliere cu acest client a fost problematica pe care el a adus-o în cabinet, una destul de complexă pentru un consilier aflat la primele cazuri. Această problematică se referea la orientarea sa sexuală alternativă. Deşi nu am avut nicio problemă în a-l accepta pe client în mod necondiţionat, m-am lovit, totuși, în cadrul intervenţiei, de faptul că subiectul homosexualităţii în contextul societăţii noastr este foarte delicat, fiind foarte precaută în investigarea istoricului său relaţional din dorinţa de a nu periclita alianţa terapeutică