Ediția Integrală a cărții din Lista de Lecturi Obligatorii în Programul Școlar!
Cinci oameni pleacă îmbarcți într-un balon, din Statele Unite. Împinși de o furtună, balonul naufragiază într-o insulă pustie din Oceanul Pacific, Insula Misterioasă.
Puşi într-o situaţie atât de grea, naufragiaţii îşi dau seama că nu au decât două variante de a se salva: fie un alt vas va ajunge să-i salveze la un moment dat, fie vor rămâne pe insulă şi vor depune eforturi pentru supravieţuire. Curând, ei îşi vor demonstra extraordinara capacitate de adaptare.
De fiecare dată când sunt atacaţi de animale sălbatice sau piraţi, ceva intervine şi îi salvează când se aşteaptă mai puţin. Nefiind capabili să-şi explice de unde le vine ajutorul, aceștia dezvoltă ideea că pe insulă ar exista o fiinţă supranaturală, care îi veghează şi îi protejează în acelaşi timp.
Care este motivul pentru care această forţă e de partea lor? Spre sfârşitul cărţii, misterul va fi dezlegat.
Romanul „Insula Misterioasă” a fascinat generații de cititori de la prima apariție. Cartea a avut un succes uimitor, fiind vândută în zeci de milioane de exemplare în întreaga lume.
„Insula Misterioasă” reprezintă rodul cuprinzătoarei experiențe de romancier a lui Jules Verne, care își exprimă în paginile acestei lucrări concepția sa despre cultură și viață.
Romanul a inspirat parcul de distracții Mysterious Island din Tokyo DisneySea, Japonia. Parcul atrage anual circa 15 milioane de vizitatori, fiind în Top 5 cele mai vizitate parcuri tematice din lume.
Creatorii serialului LOST au declarat că „Insula Misterioasă” a fost principalul element din care s-a inspirat programul televizat. Filmul a obținut numeroase premii, printre care Globul de Aur și Emmy.
Romanul a cunoscut mai multe ecranizări. Cel mai recent film, „Journey 2. The Mysterious Island” (2012) îl are în rolul central pe actorul Dwayne Johnson.
Jules Verne a fost un scriitor francez, cunoscut în întreaga lume pentru romanele sale de aventuri și science-fiction. Opera lui Jules Verne a fost tradusă în peste 148 de limbi, fiind în Top 3 scriitori cu cele mai multe traduceri alături de Agatha Christie și William Shakespeare.
A fost un ilustru vizionar, abordând în romanele sale teme care aveau să se concretizeze în secolul XX precum zborul în spațiu, elicopterul, submarinul ș.a. Este supranumit tatăl literaturii science-fiction.
În cinci din romanele sale este evocată România: Castelul din Carpați, Kéraban Încăpăținatul, Claudius Bombarnac, Mathias Sandorf și Pilotul de pe Dunăre.