Când intervenim ca psihologi în situații de criză, ne ocupăm de oameni care se confruntă cu situații care le amenință sănătatea, bunăstarea personală, modul de viață și chiar viața. Aceste situații sunt periculoase, dar oferă și oportunități. Sarcina noastră este aceea de a-i ajuta pe oameni să supraviețuiască și să crească după ce trec prin aceste puncte de cotitură majoră din viața lor.
Cartea de față este organizată în funcție de factorii cu contribuții importante la reziliență și rezoluție în orice tip de criză. Sunt prezentate principiile generale ale intervenției în criză și tehnici care pot fi aplicate la o gamă largă de evenimente de criză, de la crizele de dezvoltare ce marchează punctele de tranziție dintre principalele faze ale vieții la dezastre naturale sau catastrofe provocate de oameni, în lucrul cu indivizi, familii, grupuri sau comunități.
Fiecare capitol prezintă o ilustrare a aplicării tehnicilor, oferind astfel oportunitatea de a observa intervenția în criză în acțiune.