Ediţia de faţă revalorifică, în două volume, cea mai importantă lucrare, Scriitorii basarabeni, a lui Petre V. Haneş (1879-1966), prolific istoric literar, care a reuşit să îmbrățișeze aproape întreaga desfășurare a vieții spirituale românești din secolele XIX și XX. Din cauza dominației rusești, fenomenul literar și cultura românească în Basarabia au căpătat o formă mai deosebită față de celelalte regiuni din spațiul lingvistico-cultural românesc.
Volumul 1 tratează mişcarea literară din provincie dintre anii 1790 şi 1850, remarcând personalităţile perioadei (Amfilohie Hotiniul, Gavriil Bănulescu-Bodoni, Ştefan Mărgeală, Alexandru Hâjdeu, Constantin Stamati ş.a.) şi analizând lucrările create de acestea.
Un studiu introductiv care însoţeşte ediţia descifrează pentru publicul cititor împrejurările apariției lucrării, structura ei, configurarea analizelor, precum şi valoarea lucrării în context istoric.
Volumul este adresat cercetătorilor din domeniul istoriei și literaturii, dar și unui public mai larg, inclusiv studenților și profesorilor, tuturor celor interesați de istoria Basarabiei.
Ediţie îngrijită, studiu introductiv de I. OPRIȘAN