Nascut la Ismail, in sudul Basarabiei, dar realizandu-se ca scriitor si ca personalitate in mediul literar bucurestean, Leonid Dimov a fost unul dintre poetii de referinta ai generatiei postbelice, fondator, alaturi de Dumitru Tepeneag, al curentului oniric.
Volumul 1 al editiei include poezia, proza si dramaturgia autorului.
Sectiunea de Poezie, care ocupa cea mai mare parte, cuprinde integral volumelor antume si o subsectiune finala Din periodice: poeme publicate de autor si nereluate in volumele antume, avand ca baza editiile princeps, dar consultand si editiile postume. Aceasta mare sectiune poetica e urmata de Proza, care cuprinde 11 texte scurte si foarte scurte publicate in presa culturala in intervalul 1969-1971, si de Dramaturgie, care include 2 piese de teatru.
Pe langa faptul ca este prima editie critica a operei lui Dimov, publicatia de fata este si prima care se extinde si asupra celorlalte genuri literare vizitate de scriitor. Lucrarea include un amplu studiu introductiv, vizand evolutia poeziei dimoviene, receptarea operei, dar si mici confesiuni si revelatii "de santier"; urmat de un tabel cronologic, incheindu-se cu un compartiment de Note si comentarii.
Cartea este destinata cercetatorilor, studentilor, profesorilor si tuturor pretuitorilor de literatura de buna calitate.