Aplicarea unei legi straine sau recunoașterea ori executarea unei hotarari straine genereaza uneori consecințe intolerabile pentru ordinea juridica romana. Pentru astfel de cazuri, legiuitorul reglementeaza o instituție care permite refuzul efectelor legii sau hotararii straine, desemnata prin sintagma ordine publica de drept internațional privat.
Scopul prezentei lucrari este de a contura o teorie a ordinii publice de drept internațional privat avand la baza reguli și mecanisme clarificate și, pe cale de consecința, mai lesne de stapanit pentru profesioniștii dreptului.
Studiul constituie o posibila sursa de informare atat pentru teoreticienii, dar mai ales pentru practicienii dreptului. Lucrarea se adreseaza oricarui profesionist al dreptului care cauta raspunsuri la intrebari legate de refuzul aplicarii unei legi straine ori al recunoașterii si executarii unei hotarari straine. Totodata, studiul abordeaza incidental probleme conexe de drept european, drepturile omului, drept procesual civil sau arbitraj comercial internațional.
Lucrarea este intocmita dupa consultarea unui bogat material documentar și conține ample incursiuni de jurisprudența, valorificand numeroase spețe din practica judiciara naționala, CJUE, CEDO sau a altor instanțe straine.