Ai observat vreodată că un lucru care este palpitant luni devine plictisitor vineri?
Chiar și relațiile incitante, joburile stimulatoare și operele de artă care îți taie respirația își pierd strălucirea după o vreme. Oamenii nu mai observă ce este minunat în viața lor. Nu mai observă nici ce este îngrozitor. Se obișnuiesc cu aerul poluat. Rămân în relații abuzive.
Ajung să accepte tirania, să-și asume riscuri nesăbuite și să nu le mai pese când greșesc. Devin orbi la inegalitate și sunt mai susceptibili să cadă pradă dezinformării decât oricând.
Ce-ar fi dacă am putea găsi o cale de a vedea totul cu alți ochi? Ce-ar fi dacă am putea redeveni sensibili nu doar la lucrurile grozave din viața noastră, ci și la cele îngrozitoare, pe care am încetat să le mai observăm și, prin urmare, nu mai încercăm să le schimbăm?
Tali Sharot și Cass Sunstein investighează motivele pentru care ajungem să nu mai observăm nici lucrurile grozave, nici pe cele nu tocmai grozave din jurul nostru și modul în care putem să „ieșim din rutină” la birou, în dormitor, la magazin, pe social media și în cabina de vot.
Această lucrare inovatoare, bazată pe decenii de cercetare în domeniul psihologiei și al biologiei, ne dezvăluie cum putem reaprinde scânteia bucuriei, inovând și recunoscând unde se impun urgent îmbunătățiri.
Cheia acestei perturbări – pentru a vedea, a simți și a observa din nou – este schimbarea. Schimbându-ne temporar mediul, regulile, oamenii cu care interacționăm – sau chiar și doar făcând un pas înapoi și imaginându-ne schimbarea –, ne recăpătăm sensibilitatea, ceea ce ne permite să identificăm mai clar răul și să apreciem mai profund binele.
Pentru fanii cărților Gândire rapidă, gândire lentă și Puterea obișnuinței, recomandăm acest studiu revoluționar despre felul în care perturbarea rutinelor învechite, atât a celor bune, cât și a celor rele, ne împrospătează zilele și resetează creierul, permițându-ne să ducem vieți mai fericite și mai împlinite.