De ce prietenii noștri au mai mulți prieteni decât noi? Cum rezervi cele mai bune locuri dintr-un avion? Și, dacă prin practicarea joggingului zece minute pe zi adăugăm opt minute la speranța de viață, mai merită să facem jogging?
Abilitatea de a raționa este unul dintre talentele noastre cele mai subapreciate. În viața de zi cu zi, strategia majoră este să te pui în locul unui rival inteligent și să te întrebi cum ar reacționa acesta. Fie că ai de-a face cu evenimente de dimensiunile Crizei Rachetelor Cubaneze, fie că încerci să-ți controlezi furia la serviciu, profesorul Kaushik Basu îți arată modul în care teoria jocului – logica situațiilor sociale – ne poate ajuta să ajungem la rezultate mai bune și la o fericire mai trainică.
Plină de experimente și puzzle-uri ale gândirii, Rațiune pentru a fi fericiți este o odă a puterii raționalității. Dacă vrei să ai o viață bună și chiar să construiești o lume mai bună, poți începe prin a gândi mai clar.
Această carte este organizată ca o piramidă inversată. Se concentrează inițial pe individ și pe alegerea rațională și judecata pe care acesta le exercită în rezolvarea problemelor din viața de zi cu zi, mergând de la competiția pentru putere de la locul de muncă până la dileme personale. Apoi cartea continuă cu o expunere despre bunăstarea colectivă și responsabilitatea morală a grupurilor.
De la individ și grup, capitolul final își îndreaptă atenția asupra celei mai mari preocupări ale noastre, globul pământesc, pentru a discuta despre cum am putea rezolva o serie de probleme cu care se confruntă lumea noastră în derivă. Putem noi ca indivizi să facem din lume un loc mai bun și, dacă da, cum? Voi porni în căutarea unui răspuns, arătându-vă mai întâi cum teoria jocului poate salva vieți.
Rațiune pentru a fi fericiți este o carte înțeleaptă și agreabilă care ne arată cum gândirea logică ne poate ajuta să ne găsim fericirea în viața de zi cu zi, cum să obținem mai mult din ceea ce vrem și chiar cum să facem o lume mai bună.
— Prof. Hannah Fry, autoarea Hello World
Convingătoare. Economistul oferă argumente geniale iar cititorii vor învăța multe.
— Chris Stokel-Walker, New Scientist
Kaushik Basu este fost economist-șef și vicepreședinte al Băncii Mondiale. Înainte de a ocupa această funcție a lucrat pentru guvernul indian în calitate de consilier principal pe probleme economice. Este fellow al Econometric Society și a primit titlul Padma Bhushan, una dintre cele mai înalte distincții civile acordate de președintele Indiei. S-a făcut remarcat în domenii precum economia dezvoltării, economia bunăstării, organizarea industrială și teoria jocului.
Este profesor de economie la Cornell University și a predat la Delhi School of Economics, Harvard, Princeton și MIT. A publicat în reviste academice din întreaga lume și a semnat articole în numeroase ziare și reviste populare. A primit titlul de doctor honoris causa de la câteva instituții, cum ar fi IIT, Mumbai și Fordham University, New York.