Constrângerile din anii de școală ne împiedică uneori să vedem frumusețea fizicii. Însă Adrian Bejan trece prin conceptele ei cu asemenea lejeritate, încât ne vrăjește pe loc.
Timpul perceput („timpul minții“), explică el, este diferit de cel indicat de ceas: este doar alt cuvânt pentru „schimbarea percepută“. Alături de frumusețe, este una dintre cele mai viscerale percepții ale noastre. De la idei, mesaj, formă, perspectivă, artă, știință, iluzii și vise până la viteza și claritatea gândirii și luarea deciziilor, Adrian Bejan răspunde la întrebări fundamentale despre cogniția umană. Astfel, înțelegerea fizicii ne înarmează cu tehnici care ne ajută să ne încetinim timpul minții (care accelerează odată cu vârsta) și să ne creăm condițiile pentru o viață mai lungă.
ADRIAN BEJAN a absolvit Massachusetts Institute of Technology (MIT) și face cercetări în domeniul științei ingineriei și fizicii aplicate: termodinamică, transfer termic, convecție, design și evoluție în natură. Este profesor la Duke University. În 2018, a primit Medalia Benjamin Franklin, iar în 2019, Premiul Humboldt Research. A scris peste 30 de cărți și peste 700 de articole științifice. A primit, cu titlu onorific, 18 doctorate în 11 țări, de la instituții precum Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zürich) și Sapienza – Università di Roma.