Fluviile, mai mult decât orice alt drum de legătură, tehnologie sau lider politic, au modelat cursul civilizației umane. Ele au deschis frontiere, au întemeiat orașe, au stabilit granițe și au hrănit miliarde de oameni. Susțin viața, aduc pace, acordă putere și distrug capricios tot ce le stă în cale. Chiar și astăzi, fluviile sunt o forță globală puternică, crucială pentru viitorul nostru.
În Fluvii ale puterii, geograful Laurence C. Smith explorează relația eternă, dar subestimată, dintre fluvii și civilizația umană așa cum o cunoaștem. Fluviile sunt desigur importante în multe feluri practice (sursă de apă, transport, igienă etc.), dar întreaga lor influență asupra modului în care trăim este mai puțin evidentă. Fluviile definesc și depășesc granițe internaționale, forțând cooperarea între națiuni. Cantități uriașe de apă fluvială sunt folosite pentru a produce energie, mărfuri brute și hrană. Războaie, politică și demografie sunt transformate de inundațiile devastatoare ale acestora. Revendicările teritoriale ale națiunilor, legăturile culturale și economice dintre ele și migrațiile și istoriile popoarelor se întorc iar și iar la fluvii și la diviziunile topografice pe care le sculptează în lume. Pe măsură ce schimbările climatice, tehnologia și orașele transformă relația noastră cu natura, se concretizează noi șanse de a proteja apele ce ne susțin.
Fluvii ale puterii dezvăluie cum și de ce aceste cursuri de apă au influențat atât de profund civilizația noastră și analizează importanța acestei puteri vaste pentru viitorul omenirii.