Dragă tată este un proiect de familie, care ne oferă azi, în premieră, un portret nuanțat al lui Ernest Hemingway, unul dintre cei mai apreciați și mai controversați scriitori ai secolului al-XX-lea. Un clasic prin excelență, Hemingway nu a încetat vreodată să fascineze, însă omul din spatele legendei a rămas, în mare, necunoscut. Patrick, sau bătrânul Șoricel, așa cum îl alinta Hemingway pe fiul mijlociu, regrupează în acest volum inedit o parte dintre scrisorile pe care le-au schimbat de-a lungul a trei decenii și ne invită astfel în intimitatea seducătoare a relației dintre ei, oferind o perspectivă nouă, sensibilă asupra imaginii tatălui său.
În acest volum, îl vedem pe Hemingway plecat la luptă fără puștile lui preferate, ci doar cu speranța de a putea cuceri sau recuceri un teritoriu inepuizabil: relația cu fiul, cu fiii. Este o carte în care se vânează și se pescuiește mult, dar, mai presus de toate, e o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare.
„Dragă tată este dovada faptului că din cele mai tenebroase circumstanțe, ca într-un proces alchimic, se poate fabrica metalul pur al frumuseții umane.“
BOGDAN-ALEXANDRU STĂNESCU
„Probabil că n-o să mai trăiesc prea mult și mi-ar prinde bine o toamnă frumoasă. (Prin urmare, replica obișnuită: bătrânul tata, bietul de el. N-o să mai trăiască mult. Cineva să-i aducă micul dejun.)
Vă transmit multă dragoste și continuați să-mi scrieți. O să trebuiască să ofer un trofeu pentru Cea Mai Reușită Scrisoare a Anului, cu puncte în plus pentru caligrafie, umor, ortografie, lizibilitate și acuratețe. Am putea să-l numim Campionatul Madame de Sévigné.
Bine, hai să aflăm vești de la voi, băieți.
Cu drag,
Tata
Mary vă transmite multă dragoste. E în piscină.”